Connect with us

Diverse

Cum să prepari cel mai bun ștrudel de mere după o rețetă veche săsească

Publicat

pe

Avea dreptate un prieten. Daca vrei sa-ti faci pofta de mancare, stai si priveste pentru cateva minute vitrina unei patiserii. Daca nu inghiti in sec doar la vederea strudelelor, atunci sigur te va cuceri mirosul de mere coapte.

Eu asa fac de fiecare data.

Mai intai ma uit de la distanta in vitrina magazinului, apoi mananc pe nerasuflate… un strudel.

Unii dintre dumneavoastra ar putea spune ca germanii au fost acele minti luminate care au inventat strudelele. Cu mare parere de rau va spun ca va inselati. Totul a pornit de la celebra baclava, un desert de origine asiriana, adus la perfectiune de catre turci. Se folosea un amestec de nuci, fructe uscate si paine inmuiata intr-un lichior, rulat in interiorul unui aluat foarte fin.

Turcii nu au putut pastra doar pentru ei acest desert, asa ca din fericire a ajuns si in Europa, printr-o imprejurare mai nefericita. In secolul al XVI-lea, armata sultanului Suleiman invinge Ungaria, trecand-o astfel sub influenta Imperiului Otoman. Cei 200 de ani de dominatie otomana au dus, in mod inevitabil, la aparitia unor schimburi intre cele doua culturi atat de diferite, iar ceea ce a urmat nu poate decat sa ne bucure pe noi, gurmanzii. Bucatarii unguri au inceput sa prepare savuroasa baclava, imbunatatind-o pe gustul lor. Ei au considerat firesc sa foloseasca si merele, unul dintre ingredientele traditionale ale bucatariei ungare. Astfel, compozitia crestea in volum, iar datorita continutului de zahar un pic mai scazut, putea fi consumata in cantitati mult mai mari.

Cand Austria a cucerit Ungaria, in anul 1699, primele strudele s-au raspandit de-a lungul intregii Europe. Nu inainte insa ca ei, austriecii, sa ii schimbe numele. Si i-au spus… strudel!

Acum, sa pregatim impreun un strudel cu mere, dupa o reteta culeasa din satul săsesc Criț:

Ai trebuință de: pentru aluat: 500 g făină, 100 g zahăr, 100 g margarină vegetală, două ouă, o jumătate de pahar de suc de portocale, coaja rasă de la o lămâie, un pliculeţ de praf de copt, sare; pentru umplutură: 500 g mere, 100 g zahăr, 250 g stafide, 100 g migdale măcinate, 100 g miez de nucă, pesmet.

Cum se prepară: Stafidele se înmoaie în puţină apă caldă. Margarina se topeşte la bain-marie. Pe o placă se pune făina şi se face o gaură în mijlocul ei, unde se pun zahărul, sucul de portocale, coaja de lămâie, praful de copt, sarea, ouăle şi margarina. Se frământă până când aluatul devine moale şi elastic. Se formează o minge şi se lasă deoparte.

Într-un vas se amestecă ingredientele pentru umplutură: merele tăiate cubuleţe şi stropite cu suc de lămâie, zahărul, stafidele, migdalele măcinate şi miezurile de nucă. Se amestecă foarte bine şi se adaugă pesmet, ca să se absoarbă lichidul.

Aluatul se frământă din nou şi se întinde o foaie, nici prea groasă, nici prea subţire. Pentru a nu se lipi, foaia se întinde pe o suprafaţă pudrată cu făină.

Se aşază umplutura, se rulează şi se pune ştrudelul într-o tavă de copt unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Ştrudelul se unge deasupra cu ou bătut şi se lasă în cuptor, la temperatura de 180˚C, timp de o oră.

– rețetă culeasă de la Criț, județul Brașov, de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citeşte continuarea
Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending