11 beneficii extraordinare ale fructului Kaki, aflat în plin sezon

520
0

Fructul Kaki (Diospyros kaki) este nativ din China, însă numele său este de origine greacă, fiind tradus ca “Fructul Divin”. Kaki se mai numește curmalul japonez. Are o culoare portocalie strălucitoare, și la prima vedere seamănă cu niște roșii. Se găsește și la noi în marile supermaketuri, în variantă crudă sau uscată.

Calorii și conținut nutrițional

Un fruct scăzut în calorii și bogat în calciu, fosfor, potasiu, fier, zinc, seleniu, Vitamina A, Vitaminele B, C și P, proteine și acizi organici, Kaki se poate consuma ca atare, sau include într-o varietate de feluri de mâncare, inclusiv în budinci.

Conține o cantitate mult mai mare de potasiu decât bananele, și este ideal pe perioada sarcinii. Cantitatea mare de antioxidanți din Kaki este egală cu cea din ceaiul verde.

Beneficii pentru sănătate

Mineralele din acest fruct ajută la combaterea depresiei și a stărilor de oboseală, reglează metabolismul și hrănesc mușchiul inimii, iar vitaminele îmbunătățesc vederea, calitatea pielii, și întăresc imunitatea.

1. Ajută la producerea de celule roșii din sânge

Acest efect se datorează prezenței cuprului în fructul Kaki. Cuprul ajută la absorbția corectă a fierului, care la rândul lui stimulează creșterea hemoglobinei în mod natural.

2. Bun pentru durerile de stomac

Fructul kaki face parte din alimentele alcaline, care ajută la scăderea nivelului de aciditate a sângelui și stomacului. Fibrele, așa cum știm, sunt esențiale pentru procesele gastro-intestinale. Acest fruct bogat în fibre poate atenua problemele legate de constipație sau balonare, menținând astfel un sistem digestiv bine funcțional. Taninurile prezente în Kaki reglementează mișcările intestinale și ajută inclusiv la reducerea diareei.

3. Un bun prieten pentru pierderea în greutate

Un fruct Kaki de mărime medie cântărește în jur de 168 de grame, și oferă doar 31 de grame de carbohidrați. Este aproape lipsit de grăsimi, și reprezintă un mod delicios de a urma o dietă de slăbire sau de menținere a greutății.

4. Combate infecțiile și inflamațiile

Fructul Kaki este o rezervă bogată de fitochimicale asortate – catechine și antioxidanți polifenolici. Catechine este un agent puternic cu proprietăți antiinflamatorii și anti-infecțioase. De aceea un consum regulat de Kaki ne poate apăra împotriva reacțiilor inflamatorii din corp și a infecțiilor.

5. Un bun anti-hemoragic

Curmalul japonez este renumit mai ales pentru proprietățile sale anti-hemoragice. Nu e de mirare că a fost utilizat în controlul sângerării excesive produse de răni, încă din timpuri imemoriale.

6. Kaki est un fruct bun pentru diabetici

Cei care suferă de diabet sunt predispuși la pofte alimentare mari. Kaki este un fruct pe care diabeticii îl pot consuma fără risc de hiperglicemie sau îngrășare. Kaki ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la inducerea senzației de sațietate.

7. Bun pentru hipertensivi

Expunerea zilnică la excesul de sodiu din alimente poate declanșa hipertensiunea arterială. Kaki posedă un nivel scăzut de sodiu, și de aceea poate fi utilizat ca o parte importantă a unei diete echilibrate în care persoanelor care suferă de hipertensiune.

8. Întărește imunitatea

Fiind o sursă bogată de vitamina C, fructul Kaki consumat period poate contribui la consolidarea nivelului imunității. Acesta acționează ca un scut împotriva răcelilor și gripei, precum și a diverselor infecții pulmonare, cum este astmul.

9. Crește nivelul de energie

Ca orice alt fruct, Kaki reface depozitele energetice ale organismului datorită conținutului bogat de nutrienți. Kaki stimulează activitatea creierului, și de aceea este recomandat în perioadele de suprasolicitare intelectuală și de convalescență, deoarece alungă oboseala și revigorează întreg organismul.

10. Contribuie la lupta împotriva cancerului

Fructul Kaki este plin de antioxidanți, care stopează efectele radicalilor liberi. Aceștia previn mai ales modificarea și deteriorarea celulelor ADN și dezvoltarea cancerului. Prezența vitaminei A și a acidului beulinic cresc capacitatea acestui fruct de a combate cancerul și tumorile maligne. Din acest motiv, nutritioniștii includ acest fruct pe lista alimentelor care previn apariția cancerului.

11. Întinerește aspectul pielii

Bogat în vitaminele de care pielea are cea mai mare nevoie, fructul Kaki face parte din acele alimente utilizate în cosmetică, dar și în preparatele naturiste. Kaki este indicat mai ales pentru pielea uscată, arsă de soare, ridată sau cu fermitatea pierdută.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here